Ispiši ovu stranicu
01
Ožujak

Sretan Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine!

Objavljeno u Vijesti

Građani Bosne i Hercegovine prije 29 godina opredijelili su se za neovisnu domovinu od kada se 1. ožujak obilježava kao Dan neovisnosti BiH, a važi za jedan od najznačajnijih datuma u modernoj povijesti naše zemlje.

Na današnji dan 1992. godine građani BiH su se, izlaskom na referendum, opredijelili da žive u samostalnoj i suverenoj državi te na taj način potvrde tisućudugodišnji kontinuitet postojanja naše zemlje.

Na tadašnji referendum o neovisnosti odazvalo se više od dvije trećine građana BiH, točnije 64,31 posto građana ili 2.073.568 glasača. Oni su odgovorili na pitanje:

Jeste li za suverenu i neovisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Za neovisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu tada je glasalo više od 99 posto građana koji su izašli na referendum, dok je 0,3 posto bilo protiv te odluke.

I pored ratnih zbivanja koja su proistekla iz ovog akta, Referendum je bio legitiman i legalan izraz demokratske volje građana. Rezultati referenduma prihvaćeni su 6. ožujka 1992. godine u Parlamentu BiH, a u mjesecima poslije brojne europske zemlje prihvatile su BiH kao neovisnu državu.

Međutim, nakon međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine, u proljeće 1992. godine započela je agresija na BiH.

Nedugo nakon krvavog rata 1995. godine, Prvi ožujak je proglašen državnim praznikom, Danom neovisnosti. Prethodno je Zakon o 1. ožujku donijela Skupština Republike BiH, 28. veljače 1995. godine.

Iako je prošlo 29 godina, kompromisa i saglasnosti o obilježavanju 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH na teritoriji naše države još uvijek nema. Politički predstavnici entiteta Republika Srpska i danas negiraju ovaj državni praznik, dok se u entitetu Federacija BiH obilježava i neradni je dan.

Na području Brčko distrikta BiH Prvi ožujak je radni dan, ali se obilježava od strane predstavnika političko-društvenog života Bošnjaka i Hrvata.

Redakcija portala Hrvatskidom.ba svim građanima koji ga obilježavaju želi sretan Prvi ožujak – Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine!

 

Izvor:Otisak.ba

https://www.otisak.ba/sretan-dan-nezavisnosti-bosne-i-hercegovine/

Pročitano 582 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 01 Ožujak 2021 09:19
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Srodni sadržaj (po oznakama)