Ispiši ovu stranicu
HNV BiH HNV BiH
27
Kolovoz

HNV BiH - Priopćenje za javnost

Objavljeno u Vijesti

HNV BiH: Izmjene Izbornog zakona ne smiju narušavati princip konstitutivnosti naroda na cijelom teritoriju BiH Visoki predstavnik u BiH, gospodin Christian Schmidt, započeo je konzultacije s političkim strankama o izmjenama Izbornog zakona kojima bi se trebao regulirati izbor delegata za Dom naroda Federacije BiH iz kantonalnih skupština.

Prema izvještajima iz nekih medija, razgovara se i o opciji uvođenja praga pri tim izborima čime bi se delegitimirali Hrvati cijele srednje Bosne i to pod floskulom da im se želi osigurati legitimno predstavljanje. Hrvati od Tuzle, Gradačca, Usore i Žepča do Jajca, Bugojna, Gornjeg Vakufa, Fojnice i Kreševa, ne bi bili adekvatno zastupljeni u najvišem zakonodavnom tijelu Federacije. Također, potpuno bi bili isključeni Hrvati Bihaćke krajine.

 

To bi zapravo bio zaobilazan način formiranja etničkih izbornih jedinica u Federaciji i to na suženom teritorijalnom principu. To je u suprotnosti s ustavnom odredbom o konstitutivnosti i ravnopravnosti naroda na cijelom teritoriju BiH. Također, to je u suprotnosti s obećanjem gospodina Schmidta, koje nam je dao u nedavnim razgovorima, da neće dozvoliti formiranje etničkih izbornih jedinica.

 

Etničke izborne jedinice bi praktično značile da glasovi građana na izborima ne bi imali jednaku vrijednost, što bi naročito pogodilo Hrvate u Federaciji BiH. HNV je s drugim nevladinim organizacijama okupljenima u Vijeću za implementaciju Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO, utvrdilo prijedlog izmjena Izbornog zakona koji osigurava ravnopravno građansko i nacionalno predstavljanje građana, naroda i ostalih u zakonodavnim tijelima Federacije BiH.

 

To je model koji ne isključuje građanskim legitimitetom nacionalni legitimitet nego osigurava njihovu ravnopravnu primjenu. Taj model jedino isključuje formiranje etničkih izbornih jedinica. Očekujemo da ćemo biti u prilici izložiti ovaj model u skorom razgovoru s Visokim predstavnikom.

 

26. 8. 2022. godine

Pročitano 495 puta Poslijednja izmjena dana Subota, 27 Kolovoz 2022 09:08
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Srodni sadržaj (po oznakama)