Ispiši ovu stranicu
Zastava BiH Zastava BiH
01
Ožujak

 1. OŽUJAKA/MARTA - DAN NEOVISNOST DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE

 

Čestitamo DAN NEOVISNOSTI svim građanima BiH, a koji znaju što je demokracija u jednom organiziranom društvu: od obitelji i šire porodice, mjesne zajednice i općine, do Države Bosne i Hercegovine.

 

Dobro se sjećam priprema za referendum i ukupne atmosfere u tadašnjem bosansko-hercegovačkom i jugoslavenskom društvu. Glavna ideja vodilja, svih onih koji su bili za referendum, bila je RAVNOPRAVNOST SVIH GRAĐANA: NARODA I NACIONALNIH MANJINA, KAO I SVIH SOCIJALISTIČKIH REPUBLIKA I AUTONOMNIH POKRAJINA OD KJIH SE SASTOJALA DRŽVA SFR JUGOSLAVIJA.

 

Velika većina građana Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine je smatrala sasvim opravdanim glasati za onu vrstu samostalnosti i neovisnosti kojoj su težile, ili su je već bile ostvarile, druge republike bivše države: od SR Srbije do SR Hrvatske i SR Slovenije!

 

Bila je to velika hrabrost, jer je na građanima visio Damoklov mač – opasnost sukoba i rata- uz otvorenu prijetnju čelnika etnički motivirane stranke SDS-a i činjenice već zahuktalog rata u R. Hrvatskoj. Nadali smo se, da će ipak prevladati razum i vidljivi besmisao toga rata i pobune; da će glavni akteri rata u Hrvatskoj nastojati učiniti sve da se izbjegne oružani sukob i agresija na Državu koja je bila izglasana i proglašena na današnji dan - po svim pravnim procedurama koje je propisivao Ustav SFRJ-a i Ustav SR Bosne i Hercegovine, kao i po najvišim standardima važećeg međunarodnog prava.

 

Proslavu DANA NEOVISNOSTI mogu shvatiti samo oni koji su iskreno poštovali pravno (ustavno) uređenje bivše države i koji se i danas iskreno pozivaju na PRAVNU DRŽAVU I Ustav ove Države.

 

Svi se slažemo (nažalost, tako barem izgleda, samo u tome!) da u važećem  Ustavu Države Bosne i Hercegovine ima dosta nedorečenoga: potrebne su određene (dosta radikalne izmjene) - kako bi  Država BiH postala Državom JEDNAKOPRAVNIH građana i svih njihovih, vjerskih, areligioznih, ljudskih i etničkih  opredjeljenja, sličnosti i različitosti.

 

Mnogi, nažalost, i danas smatraju da je Država bitno etnička kategorija. Ona je više od toga, što se pokazuje, upravo u onim državama, u kojima dominira jedna nacija. Jer svaki njezin građanin ima svoje vlastite interese i oni bukvalno vladaju svima nama: i kao pojedincima i kao organiziranim skupinama i nacijama.

 

Kolikogod pripadali jednoj plemenskoj kategoriji ili naciji, toliko je u nama svima pojedinačnih (nacija) i skupnih interesa, da se često u nevjerici pitamo (uglavnom u negativnom smislu!) dokle to može sezati! Država je, upravo, izraz potrebe da u ime sviju nađe balans interesa i da ih održi u nekom redu. Upravo zbog toga je ona nadnacionalna kategorija i ako nekom pripada, onda pripada svima onima koji žele red i mir među svim njezinim stanovnicima i „nacijama“.

 

U vjerskoj  tradiciji se često govori i zapovijeda poštivanja Božjega Zakona (u ljudskom smislu -  državnoga zakona) kao bezuvjetni princip za  odvijanje prirodnoga života među ljudima.

 

                                                     Slika 1 Kajin ubija brata Abela

 

Inače nas čeka tragedija koja se događala od - po Biblijskoj tradiciji - poznate braće Kajina i Abela, do ubojica Isusa iz Nazareta!

 

Petar Matanović

Pročitano 659 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 01 Ožujak 2023 11:52
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Srodni sadržaj (po oznakama)