Ispiši ovu stranicu
02
Lipanj

ZAKLJUČCI KONFERENCIJE HNV BIH 2023.

Objavljeno u Vijesti

Hrvatsko narodno vijeće BiH (HNV BiH) na svojoj redovnoj godišnjoj konferenciji održanoj u Sarajevu 31. svibnja 2023. godine, donijelo je sljedeće

Zaključke:

  1. Hrvatsko narodno vijeće BiH se zalaže za cjelovitu državu Bosnu i Hercegovinu, za očuvanje njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.
  1. HNV BiH se snažno zalaže za jačanje državnih institucija, a koje omogućava Ustav BiH i zakoni, jer samo tako država Bosna i Hercegovina može biti snažni subjekt u međunarodnim odnosima i stvarati uvjete za ulazak u EU i NATO.
  1. HNV BiH poziva sve razine vlasti da intenziviraju aktivnosti u procesu integracije BiH u EU i ispunjenju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.
  1. HNV BiH oštro osuđuje antizapadnu histeriju prema SAD-u, EU i Uredu visokog predstavnika (OHR) koja se u određenim političkim krugovima intenzivirala u proteklom periodu. SAD i EU su strateški partneri Bosne i Hercegovine, a ne neprijatelji kako ih se etiketira u posljednje vrijeme.
  1. Agresija Rusije na Ukrajinu drastično je promijenila političku i gospodarsku sliku Europe. HNV BiH čvrsto stoji na stajalištu kako Bosna i Hercegovina treba stajati na strani demokratskog svijeta i na strani žrtve u ovoj brutalnoj agresiji.
  1. Pitanje državne imovine je pitanje koje treba regulirani zakonima Bosne i Hercegovine. Rješavanjem statusa državne imovine i države kao titulara imovine, stvaraju se preduvjeti za korištenje te imovine za investicije i ekonomski razvoj države i svih njenih administrativnih jedinica.
  1. HNV BiH poziva sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da se pridržavaju Ustava i zakona naše zemlje u svakodnevnom političkom životu. Pozivamo sve aktere društveno-političkog života da se svi zajedno okrenemo izgradnji pravednog i ekonomski održivog društva kao i njegovanju edukacije i kulture nenasilja kako u Bosni i Hercegovini tako i u regiji.
  1. HNV BiH će se u okviru nevladinog sektora zalagati za Principe o ustavnim promjenama koji su ranije usvojeni u suradnji s drugim nevladinim i političkim organizacijama u svim budućim razgovorima o promjeni Ustava i Izbornog zakona.
Pročitano 457 puta Poslijednja izmjena dana Petak, 02 Lipanj 2023 14:30
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)