Ispiši ovu stranicu
Dani Matice hrvatske Tuzla Dani Matice hrvatske Tuzla M. Bosankić
20
Studeni

DANI MATICE HRVATSKE I HRVATSKOG DOMA U TUZLI

Objavljeno u Vijesti

Ovogodišnji Dani Matice hrvatske Tuzla 2023, još traju (do 24. 11. 2023!). U okviru Dana knjige, 10. 11. Tuzlanske Dane posjetila je MH iz Čitluka. Predsjednik Andrija Stojić, predstavio je rad ovoga moćnog Matičina ogranka.

Brojna tuzlanska publika, poštovatelji i prijatelji tuzlanske Matice, čuli su o sadržajnim susretima u Brotnju, bogatoj nakladničkoj djelatnosti i brojnim posjetima ogranaka iz BiH i susjednih zemalja. Gosti nisu krili oduševljenje brojnošću tuzlanske publike i njihovom zainteresiranošću za sadržajima koje su ponudili Čitlučani.

 

Prof. dr, Marina Kljajo-Radić, sa Mostarskoga sveučilišta, ugledna pjesnikinja, govorila je svoju poeziju koja je visoko vrednovana u domovini i inozemstvu. Bila je to jedna poetska večer koja je pokazala da Tuzla ima publiku koja voli i razumije poeziju, što je bila prijatna spoznaja i za pjesnikinju bogatoga iskustva. Poezija se sve manje čita i sluša pa  jedna ovakva večer ostaje u sjećanju.

 

Tuzlanski glumci, doc. dr. Sanela Babić i Luka Spasojević, govorili su poeziju, A, B. Šimića, M. Dizdara i ulomke tematski vezane za Bosnu, M. Selimovića.

 

Ambijent je ukrašen izložbom crteža zagrebačkoga uglednog dvojca Roberta Budor i Ivana Branka Imrović. Bila je to tematska izložba vezana za sadržaj zbirke poezije Dodir koju je te večeri pjesnikinja predstavila. Simbolika Dodira i susreta prijatelja, osjećala se u ozračju ove uspješne večeri Dana Matice hrvatske u Tuzli.

 

I još nešto, vrlo zanimljivo, dešavalo se na druženju, te večeri, u Ateljeu Ismeta Mujezinovića. Gosti su, naime, donijeli svoje vino, i crno i bijelo i svoju rakiju-lozu. Donijeli su i svoje smokve. Bilo je dovoljno za sve! Domaćini su ukusno aranžirali (obilat!) stol pa su Matičari dugo ostali u ugodnom razgovoru i susretu.

 

Večer je bila kišna, a u gradu se događalo nekoliko važnih sadržaja iz kulture pa je bilo malo strepnje hoće li tuzlanska publika izabrati MH i počastiti je svojim dolaskom. Kada je susret započeo, g. Stojić je istaknuo da rijetko ima tako brojnu publiku pa. čak, i u Središnjici. Ako je malo i pretjerao, bilo je ugodno slušati hvalospjeve za trud što ga Matica Hrvatska iz Tuzle uspješno ulaže, svake godine u svoje Dane.

 

Pročitano 547 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 20 Studeni 2023 07:08
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)