Ispiši ovu stranicu
12
Srpanj

Narod i Pravda Brčko: Da makar jedna mlada osoba uđe u Skupštinu

Objavljeno u Vijesti

Današnjom konferencijom za štampu i službeno je predstavljena nova politička organizacija u Brčko distriktu. Radi se o Narodu i Pravdi.

Kazali su da će se na Lokalnim izborima pojaviti sa jasno definisanim i razrađenim planom i programom koji će obuhvatiti sve životne sfere. Dženana Kukić, predsjednica Povjereništva NiP Brčko, koja se pokazala kao veoma uspješna studentica Ekonomskog fakulteta u Brčkom, istakla je da je omladina stub svake zdrave društvene zajednice, a da u ovoj lokalnoj zajednici to nije slučaj.

 

„Ovim putem želim da pozovem sve mlade da izađu na Izbore, da glasaju, da svo svoje kritičko razmišljanje koje su stekli tokom obrazovanja iskoriste te da glasaju za one koji će da se pobrinu za njihovu budućnost, za one koji razmišljaju kao oni. Također, da vjeruju u demokratiju i da se ne vode cinizmom onih koji govore kako se ovdje ništa ne može promijeniti. Mi mladi nismo samo budućnost, nego itekako i sadašnjost zbog budućnosti“, naglasila je ona. Iz Naroda i Pravde su kazali da, svjesni odgovornosti spram budućih generacija, žele prije svega pozvati i žene da uzmu aktivno učešće u političkom životu, iznoseći za njih žalosnu činjenicu da u Skupštini Brčko distrikta BiH nema ni 10 posto žena. Naglasili su da su, također, sve mlade osobe dobrodošle. „Jedan od mojih razloga zašto sam pristupio Narodu i Pravdi je taj da pokušamo na ovim izborima da makar jedna mlada osoba uđe u Skupštinu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i smatram da samo mlada osoba se može boriti za prava mladih osoba. Svjedoci jesmo da je dugi niz godina kategorija koja je zapostavljena jesu upravo mladi te samo angažmanom kroz politiku možemo doprinijeti nekom boljitku i da se izborimo za osnovna ljudska prava“, izjavio je Mirsad Zahirović, potpredsjednik Povjereništva mladih. Abdulah Iljazović, jedan od kandidata za Skupštinu Brčko distrikta BiH ispred NiP je iznio podatak da je posljednjih nekoliko godina FK Brka napustilo 15 mladića koji su otišli u inostranstvo. Istakao je da je neshvatljivo da je sve manje stanovništva, a sve više zaposlenih na “državnim jaslama”.

 

Naglasio je da je zbog toga reforma javne uprave prioritet. Prema njegovim riječima, omladina odlazi, budućnost odlazi zbog loše kvalitete života, loše perspektive. Istakao je da ih je svakodnevna nepravda spojila u jednu organizaciju koja želi da najkvalitetniji kreiraju budućnost grada. „Alija Denjagić je, prema infomacijama CIN-a, udruženju Sjedinjenih nacionalnih manjina kroz grantove prebacio 157.000 KM u posljednjoj godini, a Udruženje demobilisanih boraca ARBiH je dobilo 15.000 KM kroz grantove. Neki kvazi političari se trude da me zavade sa boračkom populacijom. Kroz skupštinsko djelovanje ću se zalagati za poboljšanje statusa boraca i usvajanje Zakona o pravima demobilisanih boraca. Želio bih da izrazim žaljenje ako su se ijedan pošten borac ili organizacija našli uvrijeđeni zbog mog statusa u kojem sam kritikivao kriminalce povezane sa aferom Srebrena malina“, naveo je Iljazović.

 

Autor: Otsak.ba

Pročitano 672 puta Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 12 Srpanj 2020 12:58
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Srodni sadržaj (po oznakama)