Ispiši ovu stranicu
28
Srpanj

Počelo cvjetanje ambrozije

Objavljeno u Vijesti

Kraj jula i početak avgusta period je kada cvjeta ambrozija, biljka koja kod mnoštva stanovnika izaziva alergijsku reakciju.

 

Uzastopno kihanje i suzne oči neki su od prvih simptoma koji vam govore da ste alergični na ambroziju, kao i da je ima u vašoj neposrednoj blizini. Šef epidemiološke službe Javne zdravstvene ustanove Brčko Mirjana Kuzmanović ističe da se svake godine javi sve veći broj stanovnika koji se žale na alergijsku reakciju. S obzirom na to da je sada u zdravstvu primat dat oboljelima od pandemije, Kuzmanović je dala savjete kako se i ko može samostalno liječiti od alergije kod kuće.

 

„U periodu od 11 do 17 časova izbjegavati boravak vani, provjetravanje prostorija, te uz antihistaminike koristiti i narodne lijekove“, rekla je Kuzmanović.

 

Polovina avgusta biće najteža, jer tada cvjetanje dolazi do kulminacije. Ona ističe da je vjeruje da će resorno vladino odjeljenje i JP „Komunalno“ Brčko redovno uništavati ovu biljku, kako bi je u naseljenim mjestima bilo što manje, a na građane apeluje da se pridržavaju ljekarskih savjeta, kao i da uklanjaju ambroziju sa privatnih parcela.

 

(radiobrcko.ba)

Pročitano 553 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Srodni sadržaj (po oznakama)